Barevné kombinace: Jak kombinovat barvy!

Barevné kombinace: Jak kombinovat barvy!

Proč jsou barvy v našem životě tak důležité? Proč je klíčové vytvořit dokonalé barevné schéma pro náš prostor?

Barevné kombinace: Jak kombinovat barvy!

Proč jsou barvy v našem životě tak důležité? Proč je klíčové vytvořit dokonalé barevné schéma pro náš prostor? Je to proto, že barva je formou neverbální komunikace, která může radikálně ovlivnit naši náladu a emoce. Když vstoupíte do jakéhokoli prostoru, způsob, jakým vaše oko překládá barvy a barevné kombinace může ovlivnit jak interpretujete styl, náladu a celkovou úroveň pohodlí v prostoru.

 

 

Barvy neustále kombinujeme. Když vybíráme naše oblečení nebo například, když kupujeme polštář, který se má hodit do našeho obývacího pokoje, neustále pro každý jednotlivý detail mícháme a ladíme barvy. Existuje však teorie barev, která usnadňuje proces jejich kombinování. Jedná se o primární lekci designu, jež slouží i pro váš každodenní život.

 

 

Zde se naučíme, jak kombinovat barvy a jak používat barevné kolo k vytvoření dokonalého barevného schématu, spolu s několika tipy a nápady, jak začlenit barevné kombinace do vašeho prostoru.

TEORIE BAREV

Teorie barev je věda o tom jak interpretujeme barvy, které vidíme ve světě, a jak reagujeme na konkrétní barevné kombinace a proporce. Teorie barev začíná barevným kolem.

 

 

Červená, modrá a žlutá jsou stavebními kameny všech ostatních barev na kole. Nemohou být vyrobeny smícháním jiných barev. Sekundární barvy jsou ty, které lze vytvořit smícháním dvou základních barev. Tyto barvy jsou oranžová, zelená a fialová. A konečně, terciární barvy. Jedná se šest odstínů, které lze vyrobit smícháním primárních a sekundárních barev.

Nyní se podívejme na způsoby použití barevného kola pro výběr barevného schématu:

 
Analogové barevné schéma


Můžete vytvořit analogové barevné schéma, které používá tři nebo více barev, které sedí vedle sebe na barevném kole. Například červená, oranžová a žlutá nebo červená, fialová a modrá.

 

 

Vzhledem k tomu, že v tomto barevném schématu používáte tři barvy, je proporce důležitá, aby byl prostor vyvážený. Možná budete chtít začlenit pravidlo 60-30-10, abyste zachovali dobrý poměr mezi barvami.

 

  

Možná jste ten typ člověka, který preferuje neutrální barevnou paletu pro celkový vzhled prostoru, ale chcete do místnosti přidat trochu barvy. Pokud je tomu tak, můžete stejné analogové barevné schéma aplikovat také na své akcentní prvky a doplňky.

 

 

Doplňkové barevné schéma


Dalším způsobem použití barevného kruhu je výběr doplňkových barev. Pokud jde o barevná schémata, doplňkové je nejjednodušší. Je to proto, že toto barevné schéma zahrnuje pouze dva odstíny. Využívá dvě barvy, které na barevném kole sedí proti sobě. Například: žlutá a fialová, zelená a červená nebo modrá a oranžová.

 

 

Typicky jedna barva působí jako dominantní a druhá jako doplňková. Tyto barevné páry jsou extrémně kontrastní, takže musíte být opatrní, jak je používat, protože vnášejí do prostoru silnou energii, a proto je dobré je používat v malých dávkách.

 

 

Můžete například namalovat zeď v modré barvě a spárovat ji s některými žlutými detaily jako jsou polštáře, váza nebo nástěnné umění. Měli byste o nich uvažovat jako o svých akcentních barvách a používat spoustu neutrálních barev, abyste je vyvážili a poskytli oku odpočinek.

 

 

Stejně jako u analogového barevného příkladu můžete také přidat šmrnc do neutrálního prostoru použitím dvou kontrastních barev na zvýrazňující prvky a doplňky.

 
Monochromatické schéma


Monochromatické barevné schéma používá nádech, tóny a odstíny v rámci stejného odstínu nebo skupiny barev. Ale co jsou nádechy, tóny a odstíny? Přidáním bílé k čisté barvě se vytvoří nádech. Nádechy jsou často spojovány s pastelovými barvami, protože jsou měkčí a jemné. Přidáním černé a bílé (šedé) k čisté barvě se vytvoří tóny barvy. Přidáním černé k barvě vytvoříte odstíny.

 

 

Monochromatická barevná schémata jsou odvozena od jednoho základního odstínu a rozšířena pomocí jeho nádechů, tónů a odstínů. Jednota je jednou z výhod použití monochromatického barevného schématu, ale na druhou stranu má toto barevné schéma riziko, že bude místnost působit nudně. Nejatraktivnějším způsobem, jak doplnit barevné schéma, je textura a obrazy. Je také důležité přidat nějakou přirozenou texturu nebo kovy, abyste přidali rozměr prostoru.

 

 

Protože však design interiéru není přísný, můžete kombinovat různá barevná schémata. Například: můžete mít stěny, nábytek, podlahu a obecné prvky prostoru v černé, šedé a bílé (což je monochromatická varianta) a kombinovat je s kontrastním barevným schématem pro vaše doplňky (například spárování modrého otomanu a oranžového polštáře, vázy nebo jiné druhy doplňků).

 

 

Některé důležité tipy navíc při přidávání barev do prostoru jsou:

1. Propojit pokoje pomocí zvýraznujících barev. Zvýraznující (akcentní) barvy se mohou pokoj od pokoje měnit, ale zachování jedné konzistentní barvy v celém domě může pomoci vytvořit pocit kontinuity. Jeho účelem je pohybovat očima po různých místnostech a přidružit každou jednu k druhé pomocí stejné barvy v některých detailech, což vám pomůže vyvážit a sjednotit prostor.
2. Dalším jednoduchým způsobem, jak vytvořit soudržný pocit, je použití konzistentní barvy na stěnách, zejména v domech, které mají koncept otevřeného prostoru.
3. Přidejte barevné potisky, abyste do prostoru přidali textury a tvary a spárujte je s barvami podle pravidel barevných schémat, abyste získali dokonalou kombinaci.
Návod s podrobnějšími informacemi o tom, jak barvy kombinovat, najdete ZDE!

 


Jakub Vyhnálek

je interiérový návrhář, zakladatel a kreativní ředitel Architect Visual. Z lásky k architektuře a interiérovému designu se rozhodl založit instagramový účet Architect Visual, aby mohl sdílet mimořádné prostory a inspirovat tak ostatní.

Staňte se součástí naší komunity!

Připojte se k našemu newsletteru Architect Visual a získejte všechny naše novinky a aktualizace.